Radistart® Algit

NP tartalmú, 10% zeolit, és 15% alginit ásványi anyagokkal dúsított összetett mikrogranulált starter műtrágya mikroelemekkel kiegészítve

Engedélyszám: 04.2/2350-1/2013

 

Összetétel:

Makroelemek:
Nitrogén (N) 6,8%
Foszfor (P) 13,0%
Foszfor-pentoxid (P2O5) 30,0%
Mezoelemek:
Kalcium (Ca) 2,5%
Kalcium-oxid (CaO) 3,5%
Magnézium (Mg) 0,9%
Magnézium-oxid (MgO) 1,5%
Mikroelemek:
Cink (Zn) 2,0%
Vas (Fe) 0,5%
Molibdén (Mo) 0,1%
Titán (Ti) 100 ppm
Vanádium (V) 100 ppm

A Radistart® Algit egy összetett, NP tartalmú mikrogranulált starter műtrágya, melynek hagyományos alkotóelemein túl (makro-, mezo- és mikroelemek) biológiai hatékonyságát még fokozza, hogy kétféle Magyarországon bányászott különleges ásványi összetevőt is tartalmaz. A készítményben 10% Tokaj-hegyaljáról származó zeolit található, mely kőzet egy speciális szabadalmaztatott feltárási eljárás után rengeteg felvehető mikroelemet biztosít a növények számára. További különleges tulajdonsága, hogy nagy adszorpciós képességgel rendelkezik, mely egyrészt a talajban káros anyagokat képes megkötni, és átalakítani azt felvehető formává, másrészt a mikroelemek „raktározását” végzi a növények számára a felhasználásig. A készítmény másik speciális összetevője mintegy 15%-ban az alginit kőzet, melynek nagy részét az elhalt tengeri algák testéből származó szerves anyag alkotja, kivételes gyökérnövekedést serkentő biológiai hatást biztosítva a növények számára. A kőzet szervetlen része a bazalttufa törmelékből származó speciális anyag, mely makro- és mikroelemekben is gazdag. Különleges kémiai és biológiai hatásán túl, az alginit fizikai tulajdonságaiban is kivételes: nagy vízfelvevő- és megtartó képességgel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy szárazabb időjárási körülmények között a növényi gyökerek növekedéséhez elengedhetetlen nedvességet tud raktározni, amelyet a növények a kritikus időszakokban onnan képesek felvenni a benne oldott értékes tápanyagokkal együtt.

A Radistart® Algit, műtrágya szemcsemérete 0,5–1,0 mm közötti tartományban van, így a kivetett mag alá, illetve mellé kijuttatva a tápelemeket tartalmazó szemcsék száma a magárokban sokszorosa lesz a hagyományos műtrágyákhoz képest, melynek előnye, hogy a csírázó növény sokkal hamarabb és nagyobb felületen veheti fel a számára értékes tápanyagokat. A készítmény kijuttatása vetéssel vagy palántázással egy menetben különösen hatékony korai alkalmazásoknál, amikor a talaj alacsony hőmérséklete miatt a lekötött tápanyagok még nehezen felvehetőek a növények számára, így ugrásszerűen megnő a növények elsődleges gyökérképződése, ami a szár- és lombfejlődésére is pozitív hatással van. Ennek a kezdeti gyors és biztonságos fejlődésnek kedvező hatása a terméseredmények növekedésében mutatkozik meg, mely a termelők részére a profitban realizálódik.

A Radistart® Algit alapkészítménye a környezettudatos növénytermesztési technológiáknak.

 

Felhasználások és dózisok:

Kultúra

Dózisok

Felhasználás ideje és módja

Kalászosok, repce, cirok:

15–30 kg/ha

Vetéssel egy menetben vagy a talajfelszínre kijuttatva és bedolgozva

Napraforgó, kukorica

10–20 kg/ha

Vetéssel egy menetben vagy a talajfelszínre kijuttatva és bedolgozva

Csemegekukorica

20-30 kg/ha

Vetéssel egy menetben vagy a talajfelszínre kijuttatva és bedolgozva

Cukorrépa, szója

15–25 kg/ha

Vetéssel egy menetben vagy a talajfelszínre kijuttatva és bedolgozva

Zöldségfélék: szabadföldi- vagy zárt termesztő berendezésekben

20–30 kg/ha

vetés/palántázás előtt teljes felületre szórva, vagy vetéssel/ ültetéssel egy menetben

Dísznövényekben: szabadföldi- vagy zárt termesztő berendezésekben

20–30 kg/ha,

vetés/palántázás előtt teljes felületre szórva, vagy vetéssel/ ültetéssel egy menetben

Szőlő, bogyós gyümölcsök, gyümölcsfák, díszfák, díszcserjék telepítésekor

30-80 g/tő

Mennyiségben az ültető gödörbe szórva.

 

 

A termék magyarországi kereskedelmi forgalmazását a Cheminova Magyarország Kft. végzi, kérjük további információkért kattintson IDE.